Hur får man hundar att sova gott?

sovplats

Tänk så många som har problem med sömnen, både hundar och människor. Det kan bli ett jobbigt problem om man låter det byggas upp över tid. Därför gäller det att försöka hantera detta så fort som möjligt. Det bästa är att låta hunden lära sig goda sovvanor redan när hon är valp. En viktig sak är att aldrig försöka väcka valpar när dom sover. Eftersom valpar oftast behöver mycket mer sömn än både fullvuxna hundar och människor, är det då extra viktigt att inte störa. Det är inte ovanligt att en valp sover 18 timmar per dygn i början. Detta kan delvis bero på att det skapas så många nya intryck som behöver bearbetas.

Men att låta hunden sova, behöver inte betyda att man måste smyga runt utan att göra något ljud. Det kan däremot vara bra om hunden lär sig att sova medan det finns ljud runtomkring. Många kan relatera till att vakna av ett lågt ljud när det i övrigt är helt tyst, men även att sova igenom högt buller när detta har funnits med hela tiden. Själva sovplatsen kan också göra stor skillnad och påverka sömnkvalitén. Förr brukade man säga att en hård säng var bra för ryggen, men nu börjar denna uppfattning förändras. Det absolut bästa är oftast att använda madrasser som är gjorda av ortopediskt skum som anpassar sig efter användarens unika kroppsvikt och storlek.

Det finns även varierande kvalitet av hundsängar. Och det är inte en enda som passar bäst till alla hundar, utan detta varierar beroende på bland annat ras och tycke. Precis som oss människor, så har hundar också sina egna åsikter om vad som är skönt. Vissa tycker om att sova på mjuka material, medan andra föredrar att vila på någonting fastare. På The Little Windup Pup finns fancy dog beds med recensioner och jämförelser som kan vara till hjälp för att hitta en bra hundsäng. Där inkluderas bland annat lyxiga hundsängar, samt dom som passar bäst för små hundar. Det finns till och med en lista över de bästa hund-trapporna som kan användas för att låta sitt husdjur gå upp i sin egen säng utan att behöva lyfta själv.

hund

För att sammanfatta, är det viktigt att inte störa hundar när dom sover, och i synnerhet inte när dom fortfarande är valpar. Sängen eller sovplatsen kan även ha stor påverkan på sömnen, och det kan vara en bra idé att testa lite olika för att se vad hunden tycker om bäst. För mer information och artiklar om hundar i allmänhet, är Dogtime en bra sida.